Stiri

Comunicat de presa - 27 mai 2015

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (D.G.A.S.P.C.Iasi) a organizat in data de 27.05.2015   o sesiune informativa locala despre sindromul de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, boala celiaca, alergii alimentare, sesiune  adresata, in principal, parintilor copiilor diagnosticati cu aceste afectiuni. 

 

Demersul D.G.A.S.P.C.Iasi a fost sustinut de Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi,  prin participarea dnei dr. Laura Mihaela Trandafir – sef lucrari Pediatrie, astfel incat parintii copiilor au primit   informatii de ultima ora privind cauzele afectiunilor mentionate anterior (cu accent pe boala celiaca si intoleranta la proteina laptelui de vaca), modalitatile de diagnosticare, conduita terapeutica necesara in afectiunile de mai sus, precum si suportul psihomedical si nutritional necesar.

 

In cursul interventiilor parintilor si specialistilor s-au desprins mai multe idei, printre care necesitatea continuarii informarii parintilor, ocrotitorilor, cadrelor medicale din scoli si institutii de ocrotire, dar si a cadrelor didactice (parintii au mentionat dificultatile pe care le intampina in accesarea gradinitelor cu program prelungit in situatia in care copilul tine regim fara gluten), necesitatea existentei unui program care sa asigure subventionarea produselor alimentare fara gluten si/sau lactoza (inclusiv in situatia in care copiii scolari se incadreaza in programul national laptele si cornul dar nu pot beneficia de produse adecvate diagnosticului lor), importanta existentei unei asociatii care sa sprijine copiii si apartinatorii acestora, necesitatea revizuirii legislatiei, importanta etichetarii corespunzatoare a produselor alimentare si nu numai . 

 

Din dorinta de a veni in sprijinul  copiilor si nu numai care sufera de afectiunile care impun regim fara gluten sau/si lactoza, s-au aplicat chestionare parintilor participanti, rezultatele interpretarii chestionarelor urmand a sta la baza elaborarii unei retete de inghetata fara gluten si/sau lactoza (cercetare in curs de desfasurare masterand prof.Eliza Mincior).

 

Intalnirea a fost sustinuta si sponsorizata  de S.C. MARYLAND TRADING S.R.L. BACAU, Importator & Distribuitor produse fara gluten, produse PKU, produse pentru diabetici, produse Bio, www.fara-gluten.ro.

 

 

 

Biroul de presa al DGASPC Iasi