COMUNICAT
”Mami si tati va iubesc mult si vor fi întotdeauna lângă voi!”
Părinții adoptatori
În anul 2014, data de 2 iunie a fost declarată, prin lege, “Ziua Națională pentru Adopții”.
Nu întâmplător Ziua naţională pentru adopţie urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
“Ziua Națională pentru Adopții”, marcată astăzi, 2 iunie, este o zi specială în care trebuie sărbătoriți toți copiii adoptați, dar și părinții lor adoptivi
Îi felicitam pe toți părinții care se bucură astăzi de afecțiunea unui copil adoptat.
Îi încurajăm pe cei care își doresc să devină părinți prin adopția unui copil!
Legislația în vigoare prevede că persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine în urma parcurgerii unui proces de evaluare și de pregătire de către persoana/familia solicitantă. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și a garanțiilor morale precum și existența abilităților parentale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului.
De la începutul anului 2020 și până în prezent în judeţul Iași un numar de 7 familii adoptatoare au primit copii in familiile lor, pentru un număr de alți 10 copii au fost încuviințate adopțiile, au fost atestate 29 persoane/familii ca fiind apte să adopte, numărul copiilor adoptabili aflați în evidențele Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași fiind în acest moment de 70 de copii.
DGASPC Iași urează “La mulți ani” tuturor copiilor care sunt sau urmează să fie adoptați, precum și familiilor care au adoptat sau se pregătesc să adopte !
Conform modificărilor aduse în anul 2016 la Legea Adopției, cei interesați trebuie să știe că în ceea ce privește atestatul de familie potențial adoptatoare, valabilitatea acestuia a fost prelungită de la un an la doi ani, iar pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte au dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 ore/an, iar salariaţii care vor să adopte copii pot să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an. Angajatorii sunt obligaţi să-l acorde la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea primesc lunar şi o indemnizaţie.