go up

Comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESĂ

119, numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor, a devenit operațional la nivelul județului Iași

 

            În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Iași, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a devenit operațional miercuri, 5 ianuarie 2022, noul serviciu de telefonie, unic la nivel național, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor.

            Ion Florin Director General DGASPC Iași: „119 a devenit, funcțional la Iași. În acest context, întrucât siguranța și bunăstarea copiilor  trebuie să reprezinte valori absolute, sfătuiesc toți minorii și persoanele adulte din județ, indiferent de calitatea pe care o au, să apeleze cu încredere numărul unic în cazul în care sesizează orice fel de abuz împotriva minorilor. Personalul D.G.A.S.P.C. Iași este instruit și pregătit pentru a prelua orice sesizare și pentru a o rezolva sau redirecționa către autoritățile competente, după caz, în funcție de gravitatea și nivelul de intervenție pe care îl presupune”.

            Prin apelarea numărului unic 119, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, vor putea fi raportate toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, inclusiv bullying, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112. Numărul 119 funcționează în regim de permanență, fiind disponibil continuu, 24/24h, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale. Apelurile efectuate sunt gratuite, ele urmând a fi înregistrate și păstrate pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, toate apelurile vor fi identificabile din punct de vedere geografic.

            La nivelul județului Iași dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul D.G.A.S.P.C., fiind deservit de personal calificat și instruit, care urmează proceduri de lucru standardizate la nivel național. De asemenea, echipamentele tehnice deja instalate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale permit preluarea tuturor apelurilor, în ordinea apelării, cu sistem de așteptare și înregistrare a numerelor de telefon, astfel încât apelanții pot fi re-sunați dacă apelul nu a putut fi preluat sau dacă e nevoie de informații suplimentare. Totodată, D.G.A.S.P.C. Iași dispune și de o echipă mobilă care poate interveni în teren pentru verificarea sesizărilor înregistrate.  

 

Biroul de presă
 

Fisiere atasate
Nu sunt fisiere atasate
Sari la conținut